Borosüveg, PET-palack, bag-in-box – Blog | BorPortré

Kiszereles_borito

Borosüveg, PET-palack, bag-in-box – avagy a kiszerelések és ami mögöttük van

Ha az ember borra gondol, akkor automatikusan a 0,75 literes üvegpalack jut az eszébe, mint elfogadható kiszerelés. Pedig más formában is érkezhet a pincészetből a poharunkba minőségi bor – erről szól most ez a cikk.

A boros szakma folyamatosan keresi a hagyományos üvegpalackok alternatíváit a technológiai fejlődés és a változó fogyasztói igények mentén. Ehhez azonban a fogyasztó bizalmát is meg kell nyerni, hogy ne rémüljön meg, például egy papírdobozból érkező italtól.Kiszereles_dubicz (2)

A hagyományos, 0,75 literes üvegpalackok előnye, hogy semlegesek, nem befolyásolják a bor ízét, vízállóak, olcsó az előállításuk és eléggé erősek. Csak hát kevésbé optimális formájuk van, ha a helykihasználási szempontokat nézzük szállítás során és bizony könnyen is törnek. Ráadásul, ha egyszer megnyitunk egy palackot, abba azonnal levegő kerül, ami elkezdi támadni a bort – persze tölthetünk bele nitrogén gázt is a levegő kiszorítására, de valljuk be, ehhez elég kevés háztartásban van megfelelő eszköz…

Beszélnünk kell a magnum palackokról is, amelyek pontosan kétszer ekkorák, vagyis 1,5 literesek. Gondoljunk csak bele, itt a parafadugón keresztül érkező egységnyi oxigén kétszer annyi boron „oszlik el”, ami előnyös eltarthatósági szempontokból. Ráadásul egy ekkora palack hozzávetőlegesen ugyanannyiba kerül, mint a kistestvére, vagyis költséghatékony is ebbe tölteni a bort. Ha nagyobb társaság érkezik hozzánk, és bízunk benne, hogy egy este alatt elfogy az ital, megéri magnum palackos tételt választani.

A műanyag palack nem semleges, és rövidebb ideig (max. 3-6 hónap) képes megőrizni a bor minőségét. Nem törik, könnyebb újrahasznosítani és ha dedikált, ellenőrzött borüzletben vagy magánál a borásznál kimérve kapunk ilyen kiszerelésben bort, akkor gyors elfogyasztás mellett nem kell megijednünk tőle. Gyanakodnunk, hogy nem feltétlen minőségi termékről, hanem “alsópolcos” borról van szó, akkor érdemes, ha ismeretlen pincészet kínálja az italt és az ára is feltűnően alacsony a tételnek (pár száz forintért csak ún. „tőkementes” borokat lehet előállítani, ha érthető a célzás…).

irsai-pageVendéglátóhelyeken egyre gyakoribbak az ún. bag-in-box kiszerelések vagy magyarosan bordobozok. Itt kívül egy kocka formájú, helykihasználás szempontjából előnyös kartondobozba kerül egy belső, levegőtől és fénytől teljesen elzárt fóliazsák, amely úgy zsugorodik, ahogy fogy belőle a bor. Kis csappal lehet engedni belőle annyi pohárral, amennyi jólesik, miközben a többi biztonságosan, minőségromlás nélkül még hetekig eltartható. A neves, nagy pincék, mint a mátrai Dubicz borászat is előszeretettel használja ezt a kiszerelést, például a fesztiválborai esetében.

Összességében elmondható, hogy a klasszikus kiszerelés nem garancia a minőségre, a PET-palack vagy bag-in-box pedig nem jelenti feltétlenül azt, hogy silányabb a beltartalom. Nézzük meg alaposan a címkét és nyugodtan kérdezzünk is, de ne vonjunk le elhamarkodott ítéletet. Mert végtére is nem a külcsíny, a belbecs a lényeg.

Szerző: Kocsis-M. Brigitta

Forrás: Mészáros-Nagymarosy-Rohály: Borkollégium Bortankönyv 1. Alapfok

Videótár

SteveKadas