Koronavírus és borfogyasztás: A járvány ezt is átalakítja – Blog | BorPortré

Koronavírus_borfogyasztás_borító

Koronavírus és borfogyasztás: A járvány ezt is átalakítja

Életünk szinte minden területén, így a borfogyasztási szokásainkon is otthagyta nyomát a koronavírus. Másodjára igyekszem legyőzni a betegséget, étvágytalansággal, gyengeséggel küzdve pedig sajnos bort sem fogyasztok, főleg, hogy ízeket sem érzek. Pedig óriási borkedvelő vagyok, az elmúlt egy évben, amióta a pandémia kirobbant, igyekeztem számomra eddig ismeretlen borokat is kipróbálni. Remélem, hamarosan visszatérhetek ehhez a szokásomhoz…

A húsvéti hosszúhétvége alatt, karanténban lábadozva annak jártam utána, hogy vajon a koronavírus-járvány pontosan milyen hatással volt a borfogyasztásunkra.

A borfogyasztás alakulása számokban

A Wine Intelligence kutatása szerint a lezárások és kijárási korlátozások kezdetekor az emberek nagyobb ütemben kezdtek el bort vásárolni, elkezdték felhalmozni otthoni készleteiket. Hetek, hónapok elteltével ez a vásárlási, raktározási láz megcsappant, és nagyjából a járvány előtti szintre esett vissza.
Egy hónappal a vírus előtt a borvásárlók havonta átlagosan 9,3 alkalommal nyúltak borospohárhoz, a vírus megjelenésével ez 9,7 lett. Érdekesség, hogy az emelkedés a nőknél nagyobb mértékű volt, mint a férfiaknál. Talán az otthoni feladatok megsokasodása miatt?
Az, hogy mi okból fogyasztanak bort az emberek, drasztikusan megváltozott. Pihenési és gasztronómiai élmények céljából vásároltak, ittak bort a legtöbben, miután az összejövetelek, ünneplések száma jelentősen lecsökkent.
A legtöbben online kezdtek el vásárolni, érintkezésmentes, biztonságos vásárlási formaként, ezzel is mérsékelve a vírus terjedését. 

Koronavírus_borfogyasztás 2

Bor és koronavírus

Tévhit, hogy a tömény alkohol fogyasztása vírusölő hatású lenne. A WHO ezt külön kiadványban is megcáfolta, hiszen a teljes testünket nem vagyunk képesek fertőtleníteni fogyasztásra alkalmas alkohollal.
Azt eddig is tudtuk, hogy a mértékletes vörösborfogyasztás immunerősítő, valamint szív- és érrendszeri betegségek ellen is véd. Most azonban egy kínai kutatócsoport újabb pozitív élettani hatást tulajdonított a vörösbornak, ez pedig a benne lévő tanninoknak köszönhető, mivel ezek a vírus életében kulcsfontosságú két enzim működését is akadályozzák.
Sokszor lehetett olvasni a médiában, hogy azok, akik az orosz Szputnyik V vakcinát kapják, az oltás után nem fogyaszthatnak alkoholt. Sok borkedvelő a szívéhez kaphatott, de nem kell aggódni: a vakcinát kifejlesztő kutatóintézet igazgatója, Dr. Alexander Gintsburg cáfolta a hírt, miszerint az oltást 42 napos alkoholfogyasztási önmegtartóztatásnak kellene követnie.

Koronavírus_borfogyasztás (2)
Fotók: metropol.hu, boraszportal.hu

Humorosabbra fordítva a szót…

Az oltás és a borfogyasztás egyesítésére tett kísérletet Christophe Avi francia borász. Január végén a vaccin/vaccs’vin (a vin szó jelentése: bor) szójátékkal hozta forgalomba merlot borát. “Nincs rejtett üzenet, mindenkinek a szabad döntése, hogy beoltatja-e magát vagy sem. Csak szeretném megnevettetni az embereket” – mondta az ötlet kitalálója.

Hasonlóan a fent említettekhez, az egyik legnevesebb magyar borforgalmazó borát, a II. Hullám Vakcina nevet viselő italt is a koronavírus járvány inspirálta. A karakteres ízvilág mellett búskomorság ellen és a kedélyállapotunk javítására is kiváló a szombathelyi Borháló szerint.

Nehéz időket élünk, de ne fosszuk meg magunkat a kellemes, gasztronómiai borfogyasztás élményétől! Betegen persze nem ajánlott a borozás, de amennyiben szervezetünk egészséges, ezzel talán boldogabbá, színesebbé varázsolhatjuk zárkózottabb mindennapjainkat, amíg a járvány tart és azután is. Legyen a borozás továbbra is egy üde, önfeledt időtöltés!

Szerző: Sebestyén Klaudia Laura

Videótár

SteveKadas