Gál Helga, Magyarország bornagykövete | BorPortré 2020-06-29

Gál Helga, Magyarország bornagykövete | BorPortré 2020-06-29

Gál Helga, Magyarország bornagykövete

Borász családba született, de saját elmondása szerint gyerekként egyáltalán nem szeretett a szőlőben dolgozni, és sosem gondolta volna, hogy a bor lesz a hivatása.

A pálfordulást az hozta, hogy bátyja, a híres Gál Tibor az egri borvidékről Olaszországban dolgozott, Helga pedig kiment utána nyelvet tanulni és bébiszitterkedni, az itáliai évek alatt pedig menthetetlenül beleszerett a bor világába. Hazajötte után 1996-ban elvégezte a Borkollégium sommelier képzését, majd pedig megszerezte a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem posztgraduális marketing diplomáját. 1996 és 1999 között az első magyar női sommelier-ként tevékenykedett a Gundel Étteremben.

Később dolgozott a Szeremley és a Tűzkő Birtoknál, volt a TV Paprika borászati tanácsadója, majd két évre egy amerikai óceánjáró hajóra szegődött. Onnan hazatérve kérték fel a 2011-es Európai Uniós magyar elnökség hivatalos sommelier-jének és azóta is a Külgazdasági és Külügyminisztérium bor és gasztronómiai tanácsosa. Fő küldetése, hogy külföldön minél szélesebb körben megismertesse a magas minőségű magyar borokat és országunk gasztronómiai sokszínűségét.

 

Videótár

hungarianwines.eu