Dr. Lukács Liza, szakpszichológus | BorPortré 2021-03-31

Dr. Lukács Liza, szakpszichológus | BorPortré 2021-03-31

Dr. Lukács Liza, szakpszichológus

1999-ben szerzett pszichológus diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Fő szakterületei a táplálkozási zavarok, az evés, a túlsúly és az elhízás pszichológiája, melyekkel kapcsolatban a gyakorlatban egyéni és csoportos konzultációk, tréningek formájában, valamint elméleti szinten (tudományos kutatások, publikációk, előadások) is foglalkozik. Az evési zavarokkal és a túlsúllyal kapcsolatos saját élménye terelte a szakterület felé. Pályáját a Túry Ferenc által létrehozott első hazai evészavar részlegen kezdte Miskolcon. Később az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben vett részt evészavaros emberek gyógyításában.

2001-2006-ig a Semmelweis Egyetem Egészségpszichológiai Doktori Iskolájának hallgatója volt, majd 2007-ben pszichológiából tudományos doktori fokozatot szerzett – doktori értekezésének témája az evészavarok és az izomdiszmorfia volt. 2008-ban tanácsadó szakpszichológus diplomát szerzett krízispszichológia specializációval. 2005 és 2010 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pszichológiai Intézetének főállású oktatója volt, ahol többek között az „Evés lélektana” című speciális kollégium keretében adta át tudását a hallgatóknak.

Közel huszonöt éves, az evési problémák területén gyakorló pszichológusként szerzett tapasztalatairól „Az éhes lélek gyógyítása”, a „Lenyelt vágyak” és az „Otthonról hoztuk” című könyvekben is olvashatunk. 2020 novemberében jelent meg „Hogyan szeretsz? – Kötődési sebeink gyógyítása” című legújabb könyve, rávilágítva, hogy az evési és súlyproblémákkal küzdőknél 80-90%-ban találták meg a kötődés zavarait is. Ahogyan az evésben, úgy a borok világában is a „keveset, de jót” elvét vallja. Lukács Liza

Videótár

mashogy.hu