Borecet – baktériumokkal savanyított bor a salátánkon – Blog | BorPortré

Borecet_borító

Borecet – baktériumokkal savanyított bor a salátánkon

Savanyítás, marinálás, ízletes szószok – csak néhány olyan lehetőség a konyhában, amikor érdemes a borecet után nyúlni. De a jellegzetes íze mellett az egészségünkre is jó hatással lehet!

Mióta használják az emberek? Fehér vagy vörösborból készül? Tényleg segít a fogyásban? Rövid összeállításunk következik a borecetről.

Borecet (2)

Egy kis történelem

Akármilyen hihetetlen is, de már az egyiptomiak is használtak ecetet: az akkori időkből származó leletek több mint háromezer évesek! Az ókori görögök idejében az orvostudományok megalapítója, Hippokratész is úgy gondolta, hogy az ecet jónéhány betegség ellenszere. A spártai hadsereg katonái a borecetet vízbe keverték, ezzel megakadályozva, hogy a víz megromoljon: így úszták meg a komoly fertőzéseket. A rómaiak is főképp a katonák egészségének megőrzése érdekében alkalmazták a borecetet. Az igazi áttörést azonban a középkori pestisjárvány hozta meg: az emberek borecettel benedvesített kendőt helyeztek a szájuk elé, ezzel védekezve a betegség ellen. Mi magyarok pedig a honfoglaláskor találkoztunk először az ecettel.

Otthon is elkészíthető? Igen!

Hozzávalók:
5 dl fehérbor
1 szem kockacukor
0,5 dl ecet
8 szem mazsola

Elkészítés:

A bort öntsük egy befőttesüvegbe, majd adjuk hozzá a kockacukrot: ez fogja beindítani az erjedést. Most jöhet hozzá az ecet és a pár szem mazsola is. Végül fedjük le az üveg száját egy vászondarabkával vagy szalvétával. Az elkészült mixet helyezzük a lakás legmelegebb pontjára és hagyjuk körülbelül másfél-két hónapig pihenni. Ez alatt az idő alatt fog megerjedni és megecetesedni. Legutolsó lépésként csak le kell szűrnünk és átönteni egy másik üvegbe. Kész is!

Hogyan állítják elő a borecetet?

Fehér vagy vörösbor szükséges hozzá és kétféleképpen tudunk borecetet készíteni: vagy ipari előállítással vagy pedig biológiai úton. Természetesen az utóbbiak egészségesebbek, mint ipari rokonaik. Miért? Mert ők jobban megőrzik az alapanyaguk íz- és illatvilágát. A jótékonyabb, biológiai erjesztéses ecetkészítés titka, hogy a borban található alkohol a folyamat során ecetté válik. Ezért a folyamatért pedig az ecetsav-baktériumok a felelősek.

Mire használhatjuk a konyhában? 

Hosszú a lista. Első körben a savanyítás, marinálás, szószok és dresszingek készítése ugorhat be az embernek. De ételízesítés mellett használható még tartósításra is gondoljunk csak az ecetes savanyúságokra. A borecet minősége általában annál jobb, minél tovább érik a bor, és ez akár két év is lehet! A fehérborecet a vöröshöz képest enyhén savanykás, ezt főleg a francia konyhában használják.

Borecet

A borecet jótékony hatásai az egészségünkre

A borecet az egészségünkre is jó hatással lehet, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz ecetsavat, probiotikumokat és polifenolt. Ezek miatt lehetséges például, hogy a borecet csökkenti a vércukorszintet, illetve segít megakadályozni a zsír lerakódását, sőt késlelteti az éhségérzetet is, így sokan diétáznak vele. Persze, azért ez sem csodaszer!

Szerző: Korompai Tímea

Videótár

SteveKadas