Az októberi BorMozin jártunk – Blog | BorPortré

Bormozi_borito

Az októberi BorMozin jártunk 

Pontosan az ősz közepe van, a melengetően napfényes indián nyár utolsó sugarai is távolodó emlékek, az ünnepvárás fényei viszont még nem ragyogtak fel. Ebben a hidegre forduló, átmeneti időszakban igazán hívogató programok kellenek ahhoz, hogy az ember feladja a kanapé melegét. Például bor és mozi – így együtt.

Egy ilyen kombináció már nem csak a fantáziámat mozgatja meg, hanem fizikailag is rávesz arra, hogy elinduljak a lehullott leveleket aszfaltszínűvé mosó esőben. Az úti cél a VinoPiano-Borbár, ahová október 15-ére Az ihatóbb Magyarországért szervezett ígéretes programot. De hogy is lesz ez? Míg megy a film, sorban érkeznek majd a borok? Vagy csak akkor, ha már lement a vége főcím is? Ez az első BorMozim, a csatlakozási lehetőség olyan hirtelen jött, hogy a gyakorlati kérdésekből maradt még pár a fejemben.

Bormozi_kollazs (3)

A koreográfia találgatása egyébként izgalmas, de a kérdőjelek csak addig sorakoznak, amíg megérkezem a helyszínre. A bár fenti termében relaxációs zenés, erdei tájképes ráhangolódás, és az est házigazdája, Nyulasi Gábriel István fogad, aki elmondja, hogy a borok és a dél-koreai-japán filmdráma-krimi is megkapják a nekik járó figyelmet: két bort kóstolunk, mielőtt elindul a Lopakodó lelkek, a film közepén hármat, a végén további kettőt.

Bormozi_kollazs (4)

Míg Ki-duk Kim 2004-es rendezése Ázsiáig repítette a közönséget, addig a Tűzoltó utcai bár poharaiban az ország különböző tájairól kerültek borok, a Somló hegytől kezdve egészen a Bükkig. A kisebb, kevésbé ismert borvidékek tételeivel való ismerkedés, és a nem túl elterjedt fajták házasításainak kóstolása különösen izgalmas programpontok voltak. Az élményt a film elgondolkodtató narratíváján és vizuális világán kívül a tételeket felvezető történetek tették tartalmasabbá: sárkány legendákról és régi magyar fajtákról éppúgy hallhattunk, mint üzleti érdekességekről. De a borok fantázianeveiről és címkéiről szóló sztorik is hozzátettek ahhoz, hogy ne csak a kellemes élményekkel, hanem új ismeretekkel távozzon a bormozis csapat.

Bormozi_kollazs (1)

Még mielőtt a búcsúra került volna a sor, jött egy szavazás és játék: az est legjobb borára voksolók között két palack bor és a Kékfrankos – Borkiválóságok Könyve is gazdára talált.

Aki kedvet kapott a BorMozihoz, már tud jelentkezni a novemberi eseményre.

Szerző: Nádasi Eszter

Fotók: Nyulasi Gábriel István

Videótár

SteveKadas