Al Ghaoui Hesna, újságíró | BorPortré 2021-02-24

Al Ghaoui Hesna, újságíró | BorPortré 2021-02-24

Al Ghaoui Hesna, újságíró

Prima Primissima díjas újságíró, televíziós riporter, filmkészítő, az MTV Híradó és a Panoráma külpolitikai magazin egykori tudósítója, aki az elmúlt tizenöt évben több mint húsz országban, köztük számos háborús terepen forgatott hosszabb és rövidebb riportfilmeket.

2012-ben kapott lehetőséget egy saját műsorra: „Bábel – Hesnával a világ” című doku-riport sorozatának 37 részét szintén nemzetközi terepen forgatta, elsősorban az emberi viselkedés mozgatórugóit járva körbe. Riportjaiért kétszer Kamera Hungária díjat, valamint Kovácsi László médiadíjat és Amerigo Europe Prize díjat kapott. Alkotásai kétszer bekerültek a Monte Carlo Television Festival döntősei, egyszer pedig az Al Jazeera nemzetközi filmfesztivál döntős filmjei közé (Born Dead – Néma bölcsők, 2009, Uganda).

Munkája során megdöbbenve figyelte meg a félelem pszichés és fizikai hatását, nemcsak a rettegő lakosságon, hanem a katonákon, a többi újságírón és saját magán is. Ezért kezdett később alaposabban foglalkozni a témával, amelyről könyvet is írt, „Félj bátran” címmel, amellett érvelve, hogy a félelmet lehet hajtóerőként is használni az életünkben, nem csupán háborús tudósítóként, hanem szülőként, társként, alkotóként, alkalmazottként vagy épp vezetőként a mindennapok során. Kétgyermekes anyaként a félelem-bátorság témájával a gyerekeket is megszólította, „Holli, a hős” című gyerekkönyvével.

Legújabb kutatási témája a lelki alkalmazkodóképesség, a poszttraumás növekedés (PTG) és az, hogy hogyan tudunk nehéz helyzetekből nemcsak visszapattanni, hanem egy krízisből akár erőt is nyerni. A témában Fulbright kutatói ösztöndíjat nyert az Egyesült Államokba, ahol 2021 őszétől a Berkeley Egyetemen foglalkozik a témával. Erről a kérdésről beszélget magyarországi szakértőkkel is „Bátorságlabor Hesnával” című podcastjében, a WMN online magazin felületén. Munkája mellett a Hősök Tere kezdeményezés nagykövete és a tehetséggondozást támogató Edisonplatform gondolkodói körének tagja.

Videótár

hesna.hu